dimarts, 15 de febrer del 2011

Nuclears? No gràcies... Segur?

Hui uns activistes de Greenpeace han aconseguit entrar en la central nuclear de Cofrents per tal de reivindicar el seu tancament. Han escalat una de les torres de refrigeració i han fet una gran pintada alertant del perill que representen les centrals nuclears. Haurem de felicitar al director de seguretat de la central, sort que es tractava de Greenpeace.

Jo no tinc una idea molt clara de la necessitat de l'existència de nuclears. Pense que com que a tots ens agrada estar calentets a l'hivern i fresquets a l'estiu, beure cervesa fresca, carregar el mòbils i publicar posts, és clar que necessitem molta energia i a hores d'ara, sembla que no hi ha una forma més efectiva i barata de produir-ne.

És veritat, enlletgeixen molt un paisatge, però els molinets tampoc no fan bonic.

Seria bo que algú explicara bé totes les alternatives que tenim a l'abast per a produir energia, efectivitat, costs, perills, residus, etc. i tot molt claret per a que ho entenguem tots; deixant-se de motius polítics que serveixen només per a arreplegar vots. Ja hem vist com els governs, després de les eleccions fan el contrari del que van prometre, com ara, en el que pertoca a la producció d'energia entre d'altres.

Els d'Al Tall ho tenien més clar:


En este país, senyors
ens falta molta llenya
per mantindre la caldera
i anar coguent els cigrons.

Ni petrolis ni carbons
tenim prou per fer-la moure
i tant al ric com al pobre
importa manxar el foc.

Què farem de tanta fàbrica
i tan poca gasolina
s'enreda l'economia
i perilla l'esmorzar.

Qui desfarà l'embolic
per poder tirar avant?
Cal presentar uns bons plans
que ens eviten l'esclafit.

I músiques celestials
van baixar des de la trona
qui sempre a menjar vos dóna
té preparat el bullit.

L'energia nuclear
serà la millor manera
de mantindre la caldera
o de fer-la rebentar.

El bullit té preparat
qui a malcuinats ens enfita
i a qui de molt aprofita
una Central Nuclear.

La clavaran a Cofrents
si és que remei no li'n poses,
com són grosses, n'entren poques,
si en vols més, para el cabàs.

I a mans de semblant progrés,
història no hi ha més que una:
Farem la pàtria en la lluna
per tots els segles. Amén.

Ai món, quantes voltes pegues
que ens dus a bacs!
Ho hem gastat tot en la sembra
i ara no podem regar.

(Vicent Torrent. Al Tall.)


Ah! Esta nit a les deu, hi ha una convocatòria per apagar tots el llums i aparells elèctrics de la casa durant cinc minuts com a protesta per l'apujada del preu de l'electricitat.

2 comentaris:

  1. Està clar que som totalment dependents de l'energia, i cada cop més. Estaria bé un debat asserenat sobre les possibilitats reals de les energies renovables i el futur de les nuclears. Sembla que, a dia d'avui, les centrals nuclears són totalment necessàries per a fer funcionar la nostra societat. Per tant, l'oposició frontal a aquestes crec que és una postura de radicalisme extrem. També caldria criticar en la manca d'interès de molts estaments polítics en el foment d'energies més netes "a priori", perquè caldria veure la petjada ecològica de la infraestructura necessària perquè aquesta energia neta funcioni.

    ResponElimina
  2. Jo també pense que les centrals nuclears són encara necessàries, dubte molt que ens poguèrem mantenir únicament amb energies renovables... de tota manera un poc més de control sobre aquestes per valorar si són viables o no no estaria de més

    ResponElimina