dilluns, 22 d’octubre del 2012

La insuportable normalitat del país

El que vull contar hui no té la gracieta final, jo almenys no li l'he trobada.

En un dels centres de El Corte Inglés que hi ha a València, fa poc han fet una remodelació al supermercat. Es tracta d'uns canvis en la ubicació dels productes per raons que desconec. La secció de vins, a banda de situar-la en un altre lloc, han aprofitat per reclassificar-los.

Dissabte passat, aprofitant que havia anat per fer unes compres, vaig entrar al supermercat per tal de veure si tenien un vi que solem comprar i així comparar-ne el preu. Es tracta d'un vi que pertany a la D.O. Utiel-Requena. Com que, com he dit abans, la col·locació era diferent a la que hi havia, vaig haver de donar dues voltes per les prestatgeries sense trobar la corresponent als "Vinos valencianos", que era com estaven abans. Llavors em vaig adonar que aquesta secció hi havia desaparegut, ja que la classificació que hi ha ara és —retolat en cristiano com era d'esperar—: "Rioja", "Ribera del Duero", "Castilla y León", "Castilla la Mancha", "Cataluña y Aragón" i "Otras D.O.". Cal dir que aquesta última secció possiblement era la que més referències —no la que més botelles— tenia i que la majoria eren vins valencians, alguns de Murcia i poc més.

Pot semblar cridaner als forans que en un centre comercial de València els vins valencians no meresquen un rètol propi, igual que passa amb els llibres en la nostra llengua, però això no és més que el reflex de la insuportable normalitat del nostre país que, per molt que ens pese, cada vegada és més normal.

16 comentaris:

  1. La remodelació sol fer-se perquè fagis un recorregut més llarg per l´establiment i així compris més coses, o al menys les vegis. Total desgavell pels clients, més si tenen pressa!

    El que ja no em sembla bé és que no es doni suport als productes de la terra, anunciant-se com a "otros u otras". I si el preu del rètol és el mateix, perquè cony no escriuen com toca i amb totes les lletres??
    Mal negoci fan, a més de mala imatge, per la gent que va sovint al centre (i no pels de fora) que són els qui hi deixem calerons.

    Molt bon dia!

    ResponElimina
  2. I pesa, pesa molt, aquesta normalitat. Em sembla una gran falta de respecte i de cultura. Pel que fa als llibres, pel que fa als vins i pel que fa a tantes altres coses!

    ResponElimina
  3. Ah! I tens raó de gracieta no se n'hi veu cap, aumont!

    ResponElimina
  4. Doncs no crec que els consumidors valencians, siguin del color que siguin, n'estiguin molt satisfets, no? Vaja, mostra un respecte cap a la terra on està ubicat i als potencials consumidors que fa pixar de pena (i no he volgut posar de riure, tampoc, doncs no fa ni p... gràcia).

    ResponElimina
  5. Una de les coses que tinc pendents a la vida és posar-me un dia a fons i intentar comprendre què coi ha passat al País Valencià, en què s'ha convertit i per què.

    ResponElimina
  6. i no hi havia una secció Bamda Azul destinat a tots els peperos

    ResponElimina
  7. Tens raó, no fa gens de gràcia... Malauradament, el Corte Inglés dels collons ja ens té acostumats a una llarga trajectòria --com tu mateix cites-- de desgavells similars; ahir mateix vaig signar una petició que em va arribar pel facebook, per tal que retiren els cartells de "idioma autonómico" amb què han retolat l'apartat de llibres en valencià als grans magatzems d'Alacant. I després presumeixen, a la seua web corporativa, de com s'integren en la societat de "las diferentes regiones en que se haya (sic) implantado"...

    Reconec que cansa, i molt, passar-se la vida reclamant obvietats, enviant correus i signant peticions. Però no en queda una altra si aspirem a ser, algun dia, menys anormals del que ens volen condemnar a ser. Almenys, en el Mercadona del meu barri (i crec que en el Consum també) tot està retolat en català. I això que, tret de mi, crec que tots els demés clients només parlen urdu i amazic...

    ResponElimina
  8. Una curiosa manera de mirar per la clientela. Ho trobo, com ja t'han dit, una gran falta de respecte emmarcada dins aquesta "normalitat" que ja va sent hora que deixi de ser normal.

    ResponElimina
  9. Greu, greu, molt greu. Aquest atac per abolir qualsevol tret identitari és molt preocupant. Realment us volen destruir com a poble. El govern que teniu ho permet i ho fomenta, i el que no entenc és com continuen sortint. Bé, sí que ho entenc, la majoria de la gent pensa com ells, i és una llàstima. És una situació que se m'escapa i no sé com es pot solucionar. Ànims. Aquí més al nord sabeu que teniu un reducte que encara lluita contra el poder central. Tothom qui ho vulgui és benvingut.

    ResponElimina
  10. És fort això que dius, però lamentablement cert. Mentre nosaltres ens hem esforçat i buscat les garrofes per a aprendre cada dia i gaudir de la nostra llengüa, els nostres fills han tingut l'oportunitat d'aprendre en valencià, ara sembla que tot es pot desmoronar (mai no estat ben falcat la veritat) i que si no saps anglès no eres res però cada vegada se fa menys vissible la nostra llengua i ací no passa res. He vist també el post de "Otras lenguas" i ja per a caure de cul.Besets.

    ResponElimina
  11. Més que normal jo diria popular.....

    ResponElimina
  12. Ostres, això és com una mena de manca d'autoestima... increïble...

    ResponElimina
  13. Ho trobo molt trist. I un greuge comparatiu (no sé si es diu aixi) per València i els vins valencians.

    ResponElimina
  14. Quina pena!...No cal tornar-hi més...

    ResponElimina
  15. Ostres, imagino com et deuries sentir. Jo no ho trobo gens normal i crec que és molt important fer país. Pensa que hi ha molts ineptes, però també hi ha gent que intenta fer bé la seva feina. :)

    ResponElimina
  16. potser els del Corte Ingles es pensen que no es correcte pensar com a Valencians ara que la moda es espanyolitzar-se...

    ResponElimina