dimarts, 12 de juliol del 2011

Realitat tossuda (II)

Comprenc perfectament que vegeu l'augment del percentatge, segons l'enquesta, de gent que estaria a favor de l'independència com a un augment del independentisme. Jo però, no ho veig així. Les raons principals de que els enquestats pensen que seria millor independitzar-se, són econòmiques, sempre segons l'enquesta. Segons la meua opinió no s'ha fet res per informar a la gent sobre les avantatges que suposaria tenir un estat independent. L'únic que s'ha fet és dir que Catalunya necessita un altre model de finançament, un que siga més just, la qual cosa en mig d'una crisi com la que estem patint condueix a pensar que sent independents se solucionaria la crisi o, si més no, no seria tan greu. Què passarà quan la situació econòmica millore?

Jo crec que si la sembra de la llavor de què parleu haguera sigut efectiva, a la manifestació d'enguany hauria d'haver anat molta més gent, perquè del que es demanava fa un any no s'ha aconseguit res. Pense que si una cosa es demana i no se aconsegueix, el que no s'ha de fer és deixar de demanar-la. Què passarà l'any que ve?

D'altra banda no sé exactament quines foren les preguntes de l'enquesta, però veig una incongruència en que el 43% dels enquestats estiga a favor de l'independència i només el 25% d'un estat independent. Jo això, no ho comprenc. Es pot pensar que hi ha gent que no sap què suposa l'independència?

Tant de bo, jo estiga equivocat però com ha dit un de vosaltres, temps al temps.

4 comentaris:

  1. Tens certa part de raó, perquè només ens han dit els percentatges ( i segurament amaguen dades) s'hauria de veure l'enquesta sencera, quina mostra van fer servir, la sigma de dispersió, etc. etc. Però sempre és una bona notícia que any rera any vagi pujant el percentatge. De fet per a qualsevol canvi es necessita una massa crítica que el faci possible i encara no ha arribat. Hi ha molta feina a fer.

    ResponElimina
  2. Ja sabem que les enquestes venen farcides de dades estranyes i, tot sovint, contradictòries (i un alt percentatge d'aquestes estic segur que no són manipulades i venen directament donades per les respostes de la gent... veient els panorames que hi ha pel món cada cop n'estic més convençut).

    Ara bé, en dades genèriques tens tota la raó. Hi ha alguna cosa que no rutlla.

    Cal tenir en compte, però, que aquesta manifestació no va tenir gairebé gens de ressò (jo mateix, que em considero prou informat de les coses no me'n vaig assabentar fins la setmana abans).

    A part, aquí entra la pròpia idiosincràsia del poble català. L'any passat vam sortir un munt perquè estàvem emprenyats. D'allò ja en fa un any i, òbviament, l'emprenyamenta ha baixat (res dura eternament) així que molta gent va decidir que ja no calia sortir (per qüestions pràctiques).

    El que jo sí que constato és que l'independentisme ha avançat no per les enquestes si no pel que flairo al carrer, entre la gent. No és l'opció majoritària, ni de bon tros, però, com ja vaig dir en l'anterior post, ja no és una cosa de quatre radicals.

    Estem fent arrels, segur. Ara bé, cal tenir en compte que la cosa serà lenta.

    ResponElimina
  3. Doncs jo dic el mateix que diu el PORQUET :-)

    Jo m'imagino perfectament a algú responent l'enquesta en aquests termes:

    - VOL LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA? Sí, clar, vull que puguem decidir el que ens interessa i que el que paguem es quedi aquí i...
    - UN ESTAT INDEPENDENT? Home... penso que... alguna relació haurem de tenir amb Espanya... bé...

    Qui respon així és algú que "fa poc" que es planteja l'independentisme... se'ls ha de cuidar molt i ensenyar-los que un Estat independent no és res que faci por :-)
    S'han d'anar posant peces, fent passos i, sobre tot no deixar de parlar-ne.

    ResponElimina
  4. Malauradament no t'hi amoïnis que la situació econòmica no té gaires indicis de millora i encara que ho faci Espanya seguirà amb l'espoli fiscal, financer i polític, no crec que reculi per això els resultat de gent cada vegada més emprenyada amb l'Estat, bé és el que penso
    Tanmateix segurament molta gent té na certa por a la paraula Estat...potser es pensen encar que és possible una integració voluntària en igualtat de condicions tipus federalisme no ho sé jo segueixo sent optimista i crec que per les raons que siguin les ganes de poder decidir per nosaltres mateixos anirà en augment

    ResponElimina